Gebr.  Rombouts Rijen
   

Home Nieuws Agenda Gastenboek Forum
Zoek
Van achter de toonbank....

Door John Hos

[terug] [index] [volgende]

"Iedereen over op ADSL" is zon beetje de kreet van alle internetproviders in Nederland. De aanbiedingen vliegen U om de oren.

Maar om teleurstellingen te voorkomen is het van het grootste belang dat U zich goed laat informeren alvorens een keuze te maken uit een van de aanbiedingen.
Regelmatig blijkt dat de beloofde snelheid achter blijft, de gratis meegeleverde hardware, (zoals het modem) problemen geeft, of dat U, om echt gemak van uw aansluiting te kunnen hebben, alsnog flink in de buidel moet tasten.

Zeer veel informatie over aanbiedingen van vrijwel alle internetproviders vindt U op www.speedtest.nl. U ziet op deze site ook hoe de providers de afgelopen tijd gepresteerd hebben. U kunt zelfs de resultaten voor uw eigen woonplaats opvragen. Zie ook adsl.pagina.nl of www.adsl.nl

ADSL
ADSL geeft U de mogelijkheid om over dezelfde lijn te internetten en te telefoneren. U blijft dus altijd bereikbaar. Internetten gaat over het algemeen ook aanzienlijk sneller dan via een analoge inbelverbinding. Tevens blijven de kosten beperkt: voor een vast bedrag per maand bent U klaar.

Let op: bij de meeste (lees 'goedkoopste') aanbieders is de vermelde prijs van toepassing op de eerste 6 maanden. Daarna betaalt U vrijwel overal ongeveer 28,-- per maand.
Bij de meeste aanbieders krijgt U een USB-modem gratis. Dat voldoet zolang U met slechts n PC tegelijk wilt internetten.

Hardware
Voor een goed werkende ADSL-aansluiting heeft U een aantal apparaten nodig: het  is vooraf van belang te weten of u over een analoge lijn beschikt of over een ISDN lijn. De onderstaande apparaten verschillen namelijk van elkaar bij toepassing bij ADSL over een analoge lijn of over een ISDN-lijn!

  1. Daar waar uw telefoonaansluiting in de woning komt (althans voor de eerste telefoonaansluiting) wordt een splitter geplaatst. Een doosje ter grootte van een pakje sigaretten. Hierin wordt de lijn gesplitst in een analoge lijn (voor spraak) en een digitale lijn om te internetten.
  2. Vanaf de splitter wordt een 4-aderig modulair telefoonkabeltje naar het modem gelegd.
  3. Het modem wordt verbonden met de USB-poort op de PC. Nadat de PC het USB modem heeft herkend en de benodigde drivers zijn geinstalleerd (over het algemeen verloopt dit proces geheel automatisch) is ADSL klaar voor gebruik.

Netwerk
Wilt U echter meerdere PCs tegelijk laten internetten dan is het zaak om in plaats van een USB-modem een UTP-modem aan te schaffen. Daarnaast is er een Router nodig die zorgt voor de verdeling van de data naar de verschillende PCs zodat elke PC de internetpagina's ontvangt die hij heeft opgevraagd!
Zon router heeft meestal 4 poorten, zodat vier pcs kunnen worden aangesloten.
Er bestaan appataten waarin zowel modem als router zijn gecombineerd. Zon combinatie heeft als voordeel dat U slechts 1 apparaat hebt staan.

De fysieke plaats van de modem/router kunt u in principe zelf kiezen. Meestal bevindt dit apparaat zich ergens centraal tussen de aan te sluiten PCs. Hiermee beperkt U de lengte van de kabels tussen elke PC en de modem/router. Omdat een router vaak voorzien is van lampjes waarmee activiteit wordt weergegeven kan het handig zijn de router 'in het zicht' te plaatsen.

Een belangrijk voordeel van het gebruik van een router is het feit dat uw PCs vanaf internet moeilijker te benaderen zijn voor hackers. Uw internetaansluiting wordt in de router geconfigureerd. Zorg ervoor dat U de juiste instellingen (die van uw type abonnement) van uw provider hebt.

Elke PC moet een netwerkkaart hebben en via een UTP-kabel verbonden zijn met de router.

Wireless
Mocht het trekken van een kabel teveel breekwerk of kosten met zich meebrengen dan bestaat de mogelijkheid om 1 of meerdere PCs draadloos met de router te verbinden. (modem-router-wireless). De betreffende PC of bijvoorbeeld uw laptop heeft dan een wireless-LANkaartje (of wireless USB-module) nodig.

Wanneer dit allemaal geinstalleerd is heeft U meteen een netwerkje in huis met alle voordelen van dien. U kunt bestanden uitwisselen, harde schijfruimte en printers delen etc.

Met een beetje handigheid, nauwkeurigheid en het lezen van de gebruiksaanwijzingen is het best zelf te doen. Ziet U er toch tegen op vraag dan om assistentie.........

Vragen
Stuur een bericht naar John Hos (john.hos@jambon-it.nl) als u vragen heeft over deze column of er op wilt reageren.

Woordenlijst

USB : Universal Serial Bus.
UTP : Unshielded Twisted Pair: soort netwerkbekabeling bestaande uit 4 paren.
Router: Apparaat dat de routering van internetpakketjes verzorgt. Vaak ook met ingebouwde firewall
Modem: apparaat dat analoge signalen omzet in digitaal en omgekeerd.
ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line
ISDN: Integrated Standard Digital Network
Firewall: mechanisme (hardware of software) dat verhindert dat er ongewenst dataverkeer kan plaatsvinden, zowel naar het internet toe als vanaf het internet.

Informatie: Telefoon FAX Post adres E-mail Webmaster:
0161-223252 0161-232148 p/a Van Bossehof 7, Rijen RijenCentraal Algemeen RijenCentraal Enquete
Dit bestand werd het laatst gemuteerd op vrijdag 8 januari 2016