][ De voor en nadelen van hoefbeslag ][ Korte Hoeven ][ Info over Hoefsmeden ][

Zou u mij de voor- en nadelen kunnen geven van hoefbeslag?

Te sterke afslijting van de hoef is wat het paard gevoelig of kreupel kan maken. Ook kunnen daar scheuren in de hoef, andere beschadigingen of kneuzingen uit ontstaan.
Een verkeerde stand van de hoef be´nvloedt de motoriek van schouder, knie, rug en vooral de pezen en de natuurlijke gangen (stap,draf, galoponregelmatigheid).

Hoefijzers hebben het voordeel dat ze de sterke slijtage aan de hoef tegengaan en een stevige stand aan het paard geven. Dit zijn de doeleinden welke door een goed beslag bereikt worden. Tegelijkertijd mogen  er  door het hoefbeslag geen nadelige gevolgen ontstaan. Dit is echter niet geheel te bereiken. Er is geen beslag dat in verschillende opzichten geen ongewenste nevenwerking heeft. Hoe beter en doelmatiger het hoefbeslag is des te minder zullen deze nevenwerking zich voordoen  Het hoefbeslag is een noodzakelijke voorziening en de hoefsmid moet er voor zorgen dat er zo min mogelijk nadeel wordt berokkend.

Wil de hoefsmid dit bereiken dan moet  hij zich bewust zijn van de nadelen van hoefbeslag. Die zijn:

  • Het ijzer verzwaart de hoef. Dit veroorzaakt eerdere vermoeidheid bij het paard

  • De schok wordt minder goed gebroken bij het beslagen paard ten opzichte van een onbeslagen paard dat met de veerkrachtige hoef de grond raakt. 

  • De  beslagen hoef zal vooral bij het neerzetten op de bodem minder vast staan dan de onbeslagen hoef die door de elastische straal vooral voor uitglijden wordt behoed.

  • Het hoorn komt bij de beslagen hoef in het geheel niet of alleen met het onderste deel op de bodem. Hierdoor mist het de natuurlijke bevochtiging en zal dus droger zijn. Het hoorn neemt niet makkelijke vocht op maar wordt indien langdurig met een vochtige bodem in aanraking is wel veerkrachtiger.

  • Zool en straal worden door het beslag van de bodem opgeheven zodat de eerste altijd en de laatste dikwijls de natuurlijke tegendruk van de bodem mist Dit heeft voor het eerst ten gevolg dat het hoefmechanisme minder goed werkt, de hoorngroei minder is en het hoorn ook droger en harder wordt. Verder is er een sterke druk op de zool die geen tegendruk ondervindt, eerder vlak wordt terwijl vooral bij wijde hoeven, de hoorwand naar buiten gedrukt wordt en de uiteraard zwakke plaatjeswand veel te lijden heeft.

  • De onregelmatige afslijting van de wand waardoor de toon in verhouding van de verzennen te lang wordt heeft geleidelijk een verandering van stand, een breken van de voetas naar achter,een meer doortreden in het kootgewricht en een sterke belasting van de buigpezen ten gevolge

  • Door het nagelen in de wand heeft een verzwakking plaats en is er kans op splijten of brokkelen.

TOP

ik wil graag wat vragen in verband met mijn school? weet u of er een bond bestaat voor hoefsmeden en weet u het adres daarvan? ik hoop het zo snel mogelijk van u te horen met vriendelijke groet tessa

Beste Tessa,
Een Bond voor Hoefsmeden is mij niet bekend. Misschien kan je voor algemene informatie het beste contact opnemen met de Kon. Ned. Hippische Sportfederatie in Ermelo (www.paardensport.nl)

Als je op zoek bent naar opleidingen en cursussen voor hoefsmid kan ik je aanbevelen:
AOC De Groene Welle , Kopggelaan 7, 8017 JN Zwolle
ENPHO Napoleonsbaan Zuid 38, 5991 ND Baarlo
Helicon Opleidingen NHB, Bruggenseweg 11a, 5752 SC Deurne
In Belgie wordt in opleidingen voor hoefsmid meer aandacht aan besteed aan het smeden van hoefijzers.
Veel succes.

Ome Wim
TOP

hallo, mijn pony heeft best wel korte hoeven... wat kan ik daar het beste aan doen?? is het dan goed om er ijzers onder te doen?? hij is 2,5 kan dat dan al??

Beste Anja, 
Het beste kan je je paard rust gunnen met een normale weidegang. Je kunt bij de biks Biotine toevoegen om de hoefgroei te bevorderen. Verder zo min mogelijk berijden op het harde, maar hoefijzers zijn misschien toch wel aan te bevelen als de hoefsmid rekening houdt met de korte hoeven. Verder na een week of 7 Ó 8 de hoefsmid er nogmaals naar laten kijken in verband met de hoefontwikkeling van een jong paard.

Groetjes 
Ome Wim

TOP