Gebr.  Rombouts Rijen
   

Home Nieuws Agenda Gastenboek Forum
Zoek
Ingezonden meningen van lezers

Door Piet Balemans

AVOND IN RIJEN
Ik zit op een terras te genieten van de avondzon. Het is pas mei, maar het was een warme dag en de avond voelt al zwoel aan. Het Wilhelminaplein, ach, het wil maar niet wennen, ik moet nu zeggen: Rijen-Centraal.

Ik ben bijna 80 en blij dat ik mijn pensioen heb gehaald. Waar blijft de tijd toch, het is nu alweer 2035, en we tellen onze zegeningen. Diep onder me rommelt het iedere minuut. De metrotreinen rijden af en aan en voor me zie ik ze de grond uit komen, de Brabanders van vandaag. Veel militairen trouwens, van de heliport natuurlijk, op weg naar Rijen-West, waar de HSL ze verder vervoert naar Parijs en Londen. Zo ziet de nieuwe internationale infrastructuur er nu uit: Roergebied, Keulen, Randstad, Brussel, en precies daartussen Rijen, dat na de samenvoeging nu ruim een miljoen inwoners telt. Eerst wilden ze de nieuwe stad Breburg noemen, maar Rijen klonk toch veel beter, dynamischer en toch ook net even iets groener. Ja, het is allemaal wel vlug gegaan.

Toen de eerste flats hier kwamen was het snel gedaan met het oude dorp. Alleen de molen is opnieuw opgebouwd hier aan het plein en daar zit nu zo’n space-disco in. Verder lijkt het hier wel op Rotterdam: 'Manhattan aan de Lei'.

Vanmiddag ben ik nog eens even langs het Sweensplein gewandeld, om te kijken naar de nieuwe woontoren die daar laatst gebouwd is. Ik ben ook nog naar boven geweest en vanuit het observatiedeck kun je de zee zien liggen! Nu snap ik pas wat planologen en architecten bedoelen met vooruitgang. Prachtig gewoon! Vanuit Rijen-Centraal sta je binnen 15 minuten overal waar je maar wezen wil in de stad, uitgezonderd Rijen-Noordwest natuurlijk. De stadsdeelraad, die zichzelf stug Oosterhout Vooruit blijft noemen, wilde per se geen aansluiting op de metro. Afijn, ze weten niet beter en je hoeft er niet te komen als je er niets te zoeken hebt. Dat nieuwe zwembad dat ze daar in het stadspark hebben aangelegd, is trouwens best aardig. Alleen de naam klinkt dan weer zo ouderwets: Surae, wie bedenkt zoiets? Het nieuwe restaurant heeft weer wel een originele naam: “Eerst Eten!”. Zelfs in Rijen-Zuid, toch een hardnekkig ontwikkelingsgebied, gaat het de laatste tijd beter. Men schijnt ook daar de aansluiting gevonden te hebben en er komen gunstige berichten vandaan. Dat komt voornamelijk omdat de oude verbindingsweg weer geopend is, zodat de zuidelijke gebieden weer bereikbaar zijn. Aan de ene kant van die weg liggen nu de gemeentelijke sportvelden en de andere kant is voor de heli’s. Mooie oplossing want dat sportpark aan de waterzuivering is toch nooit zo’n succes geweest. Altijd last van tegenwind gehad.

Binnenkort wordt ook de Oostelijke Ontsluitingsweg geopend, zodat het wegverkeer de stad weer in kan komen. Sinds de metro er ligt, maar vooral ook door de tolzonering, zie je hier nog maar weinig auto’s. Er is trouwens ook bijna geen benzine meer te krijgen. Het scheelt natuurlijk ook dat de bevoorrading nu via de heliport gebeurt, rechtstreeks vanuit de haven. Dát is misschien achteraf wel de grootste verandering geweest, dat alles nu uit China komt, of het nu voedsel, kleding, of wat dan ook is. En dat het allemaal bijna niets meer kost. Wat dat betreft heeft onze regering in Brussel zijn zaakjes goed voor elkaar.

We hebben nu trouwens een Spaans sectorhoofd en je gelooft het niet, maar hij heet Alva. Daar zijn al veel grappen over gemaakt. Ach, het gaat eigenlijk best goed, vandaag de dag. Als je maar binnenblijft als het donker is. Het is dan ook goed dat de café’s tot ’s morgens 10 uur open zijn, dat is veel veiliger als je naar huis gaat. Gelukkig is het nu onder de Europese Veiligheidswet ook verboden om een mening te hebben. Na een uitgebreid onderzoek van de Universiteit hier in Rijen-Oost, is gebleken dat een mening eigenlijk niets anders is dan gebrek aan feitenkennis, onwetendheid dus eigenlijk. Het Europees Feitenbureau publiceert nu ieder jaar een lijst met Meningen voor oude mensen, dat is een soort overgangsregeling, want de jeugd doet daar sowieso niet meer aan. Vroeger moesten wij nog wel eens gaan “stemmen”, en dan ging je “discussiëren”, maar dat hoeft nu gelukkig allemaal niet meer. Dat scheelt ook een hoop ellende. Nee, het gaat goed hier, dat zie ik wel.

Ik blijf het leuk vinden om hier af en toe nog eens te komen. Alleen, je kent geen mens meer. Wat dat betreft ben ik ook altijd weer blij als ik in de metro zit en naar huis kan. Ik heb getwijfeld over België, maar het is toch de Provence geworden. Uiteindelijk wil je wel een beetje tussen de Nederlanders wonen, natuurlijk. Op de roltrap die mij de diepte inbrengt, kijk ik nog éénmaal achterom.

De ondergaande avondzon zet de bovenste verdiepingen van de flats rond het plein in een dieprood licht. Rijen, mooie stad, misschien tot ziens.

 

Piet Balemans

 Informatie: Telefoon FAX Post adres E-mail Webmaster:
0161-223252 0161-232148 p/a Van Bossehof 7, Rijen RijenCentraal Algemeen RijenCentraal Enquete
Dit bestand werd het laatst gemuteerd op vrijdag 8 januari 2016